فویل استمپینگ یا مُهرزنی با فویل چیست؟

فویل استمپینگ یا مهرزنی با فویل

فویل مُهر زنی چیست؟

یکی از تکنیک‌های جدیدی که امروزه برای چاپ روی متریال‌های مختلف از جمله پلاستیک، کاغذ، کارت و … با استفاده از حرارت و فشار انجام می‌شود، فویل استمپینگ نام دارد. از این تکنیک می‌توان ایجاد انواع بافت، برجستگی و … مانند طرح‌های متالیک، بافت‌های مات، براق و حتی برای چاپ هولوگرافی استفاده کرد. اما توجه داشته باشید که این روش با فرایند چاپ با استفاده از پد کاملاً متفاوت است. استفاده از فویل استمپینگ برای چاپ روی محصولات با رنگ تیره بسیار ایده‌آل و کاربردی است. چون در این روش برای چاپ از جوهر استفاده نمی‌شود و همچنین طرح نهایی تحت تأثیر رنگ یا بافت اولیه قرار نمی‌گیرد. فرایند مهر زنی با فویل از قرن 19 میلادی تاکنون مورد استفاده قرار می‌گرفته است. از این روش برای چاپ کارت تعطیلات، اعلامیه، کارت دعوت عروسی، کارت ویزیت، پوشه‌ها، جلد کتاب و … استفاده می‌شده است.

 

روش اجرای مهر زنی با فویل چگونه است؟

تکنیک فویل استمپینگ یا مهر زنی با فویل یک فرایند چاپ تخصصی است که در آن از حرارت و فشار، برای ایجاد طرح‌هایی لوکس و زیبا و درخشان شامل متون، رنگ‌ها، و بافت‌های مختلف می‌شود. بدین منظور به این تکنیک مهر زنی با هات فویل گفته می‌شود چون زمان فرایند انتقال تصاویر مورد نظر روی سطح اصلی از مٌهر داغ استفاده می‌شود. این فرایند تا حد زیادی به گرما وابسته است.

مهر زنی خشک یا فویل مهر زنی خشک یکی از نام‌های دیگر فویل مهر زنی است. دلیل این نام گذاری این است که از هیچ جوهر یا مایعی برای چاپ استفاده نمی‌شود.

 

فویل استمپینگ شامل استفاده از فویل با چندین لایه است. به طور کلی انواع مختلف لایه‌ها در فویل عبارت‌اند از:

  • یک لایه پلی استر
  • یک لایه رها سازی
  • لایه‌های لاک
  • لایه‌های تصاویر
  • لایه‌های فلزی (متال) (این لایه شامل ورق طلا، ورق نقره‌ای و رنگ فویل است.)
  • یک لایه چسب خارجی

در طول زمان اجرای هات فویلینگ، فشار و حرارت روی فویل اعمال می‌شود. سپس روی سطحی که قرار است طرح نهایی چاپ شود، روی یک صفحه فشار داده می‌شود. همچنین لایه چسب در ورق طلا یا ورق نقره با استفاده از اعمال گرما و فشار فعال می‌شود و روی سطح می‌چسبد. در نهایت لایه آزاد شده (release layer) ذوب شده و سپس هات فویل آن را به سطح اصلی مورد نظر متصل می‌کند.

دستگاهی که برای هات فویل استفاده می‌شود، دستگاه مهر زنی داغ یا دستگاه هات فویل نام دارد. این دستگاه هم می‌تواند به صورت یک دستگاه مستقل مورد استفاده قرار گیرد. همچنین امکان استفاده از آن از طریق متصل کردن به یک چاپگر یا تجهیزات وجود دارد. قالب‌هایی که در تکنیک هات فویل استامپر از آن استفاده می‌شود، معمولاً از جنس برنج است. روی این قالب‌ها به صورت دستی یا با استفاده از دستگاه‌های پیشرفته حکاکی می شود.

 

کاربرد تکنیک فویل استمپینگ چیست؟

فویل استمپینگ یا مهرزنی با فویل

هات فویلینگ یا هات فویل استمپینگ برای تزئین طیف گسترده ای از محصولات مختلف استفاده می شود. همچنین این فرایند به عنوان یک روش ضد جعل محصولات مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال از این فرایند برای تکمیل بسته بندی محصولات مختلف از جمله مواد غذایی، دارو، نوشیدنی‌ها، و همچنین محصولات لوکس استفاده می شود. علاوه بر این، این تکنیک برای چاپ روی اسکناس، آثار هنری، طراحی کارت تبریک، دعوت نامه، و بروشورها، لوازم التحریر، پاکت‌ها، و … نیز مورد استقبال صنایع مختلف قرار گرفته است. به طور کلی می‌توان گفت فویل استمپینگ یک تکینک آسان و سریع برای استفاده و چاپ به صورت خراشیده روی برچسب‌ها، مهر و موم کردن، و به طور کلی یک عامل مجلل و چشم نواز محسوب می شود.

 

انواع دستگاه‌های هات فویل چیست؟ و چگونه کار می‌کند؟

معمولاً با توجه به عملکرد متفاوت دستگاه‌های فویلینگ، این دستگاه 3 نوع مختلف دارد که عبارتند از:

دستگاه تخت – مسطح (flat)

دستگاه گرد – مسطح

دستگاه گرد – گرد

 

مطلب پیشنهادی : هات فویل چیست ؟

هات فویل چیست ؟

 

ماشین مهر زنی مسطح

این نوع دستگاه، دارای قالب‌های فویل به صورت لانه زنبوری شکل است. این صفحه لانه زنبوری شکل برای تغییر در موقعیت سطح نهایی طرح مورد نظر استفاده می‌گردد. اما در صورتی که سطح مورد نظر صاف باشد، صفحه لانه زنبوری در موقعیتی ثابت قرار می‌گیرد. در نهایت، فویل بین صفحه و سطح طرح اصلی قرار می‌گیرد و عمل چاپ انجام می‌شود. برای فویل‌های برجسته، صفحه دارای برآمدگی‌هایی است که با اعمال فشار صفحات به یک دیگر این برجستگی‌ها فشرده شده و باعث تشکیل یک طرح برجسته می‌شود. مزیت اصلی استفاده از تکنیک فویل استمپینگ این است که به دلیل وجود انواع قطعات و ابزار در سایزهای مختلف، قالب گیری سریع‌تر و راه اندازی آن راحت‌تر است.

 

ماشین فویل استمپینگ گرد – مسطح

این نوع دستگاه فویل گرد دارای یک استوانه چرخان به جای صفحه شمارنده تخت ثابتی است که در ماشین مهر زنی مسطح وجود دارد. فشار در این دستگاه به صورت افقی در سراسر سطح چرخان اعمال می شود؛ بنابراین فویل روی سطح مورد نظر فشرده شده و طرح فویل روی سطح منتقل می شود. مزیت این نوع دستگاه این است که برای سطوح کوچک‌تر با تعداد تکه‌های کم بسیار مناسب است.

 

ماشین فویل استمپینگ گرد – گرد

فویل استمپینگ یا مهرزنی با فویل

این نوع ماشین‌ها مشابه با عملکرد ماشین‌های چاپ کار می‌کنند. هر دو طرف این دستگاه سیلندرهای چرخشی وجود دارد که در جهت مخالف حرکت می‌کنند. در این ماشین، سطح مورد نظر و فویل به یک دیگر نزدیک شده و سیلندرها برای اعمال فشار روی سطح به هم فشار داده می شوند. این دستگاه فویل کوب می‌تواند با سرعت‌های بسیار بالا بچرخد. به همین دلیل برای طرح‌های بسیار پیچیده قابل استفاده است.

 

انواع روش‌های مهر زنی فویل

امروزه دو روش اصولی برای اجرای تکنیک هات فویلینگ وجود دارد که عبارتند از:

  • hot stamp (هات استمپ)
  • digital foil printing (چاپ دیجیتال فویل)

 

هات فویلینگ سنتی

در فرایند هات فویلینگ سنتی، طرحی که قرار است مٌهر شود، ابتدا روی یک صفحه فلزی حکاکی می‌شود. به این نوع قالب، قالب فویلینیگ یا die cut گفته می‌شود. با استفاده از اعمال فشار و حرارت در دستگاه چاپ فویل، طرح از قالب قرار داده شده روی سطح مورد نظر چاپ می‌شود. در صورتی که بیشتر از یک طرح رنگی وجود دارد که باید فویل شود، برای هر رنگ باید از یک قالب فلزی به صورت جداگانه استفاده شود. سپس قالب‌ها یکی یکی روی سطح اصلی قرار داده می‌شود، تا نتیجه نهایی آماده شود. همچنین برای طرح‌های برجسته، باید یک قالب فویل برای جلوه‌های ویژه تهیه شود تا بتوان طرح مورد نظر را روی سطح ایجاد کرد.

 

هات فویلینگ دیجیتال

دستگاه چاپ هات فویلینگ دیجیتال از نظر ظاهری شبیه دستگاه هات فویل سنتی است. تفاوت بین این دو دستگاه در نحوه چسباندن فویل به سطح محیط است. در مهر زنی فویل با روش دیجیتال، طرح گرافیکی با استفاده از یک فویل ویژه به سطح مورد نظر چسبیده و به صورت دیجیتالی روی آن می‌چسبد. در این روش نمی‌توان از قالب جداگانه ای استفاده کرد. روش هات فویلینگ دیجیتال شباهت زیادی به روش‌های چاپ جوهر دارد. در صورتی که بیش از یک رنگ یا طرح وجود دارد که باید فویل شود، نیازی به اجرای چندگانه دستگاه نیست.

 

فویل استمپینگ چیست ؟

انواع فویل‌ها در فرایند فویل استمپینگ

برای دستیابی و چاپ انواع طرح‌ها، از انواع مواد مختلف مواد فویل استفاده می شود. برخی از مواد فویل در فرایند فویل استمپینگ به شرح زیر است:

1 – فویل‌های فلزی :

این فویل‌ها رایج‌ترین فویل در فرایند فویل استمپینگ هستند. در این فرایند یک روکش کلاسیک زیبا روی طرح با رنگ‌های نقره ای و طلایی اعمال می شود. در برخی موارد از رنگ‌های دیگری هم استفاده می شود.

2 – فویل‌های رنگی :

این فویل‌ها یک روکش غیر فلزی مات یا براق روی طرح ایجاد می‌کند. این فویل بسیار متنوع بوده و روی انواع سطوح کاغذی و پلاستیکی با رنگ‌های متنوع چاپ می شود.

3 – فویل‌های مرواریدی :

فویل‌های مرواریدی درخششی به زیبایی مروارید برای طرح‌ها ایجاد می‌کند. این نوع فویل‌ها برای کارت دعوت، و کارت تبریک و در رنگ‌های شفاف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

4 – فویل‌های طرح ویژه :

این نوع فویل‌ها مانند فویل‌های هولوگرافیک انواع مختلفی دارد. به همین جهت برای چاپ طرح‌ها و الگوهای مختلفی روی سطح مورد نظر استفاده می شود. این فویل‌ها دارای جلوه‌های ویژه ای از جمله طرح جرقه، راه راه، و الگوهای سفارشی دیگری هستند. فویل‌های هولوگرافیک دارای طرح‌های رنگی سه بعدی یا رنگین کمانی هستند. از این نوع فویل، برای جلوگیری از جعل اسکناس، کارت شناسایی، کارت اعتباری و … که جنبه امنیتی دارد استفاده می شود.

5 – Scratch Foils :

این نوع فویل‌ها به گونه ای طراحی و چاپ می‌شوند که به راحتی توسط یک سکه یا ناخن خراشیده می شود. به همین جهت از آن برای چاپ بلیط بخت آزمایی و کارت شارژ تلفن استفاده می شود. این نوع چاپ به صورت دائمی روی کاغذ یا کارت نیست؛ به همین دلیل به عنوان پوششی موقت برای اطلاعات حساس بسیار مناسب است.

مطلب پیشنهادی : کلدفویل چیست ؟

کلدفویل چیست ؟

 

قالب‌های فویلینگ

با توجه به الگو، رنگ و طرح مورد نظر، انواع فویل مورد نیاز برای هر طرح، قالب فویلینیگ تهیه می شود. علاوه بر این، با توجه به هزینه و کاربرد سه فلز مختلف برای ساخت قالب‌های فویلینگ وجود دارد:

1 – قالب‌های منیزیم :

این نوع قالب از منیزیم ساخته می شود که فلزی ارزان و نرم است. به همین دلیل می‌توان به راحتی از آن برای الگوی طرح‌های مختلف استفاده می شود. مزیت دیگر این قالب‌ها این است که وزن آن‌ها سبک بوده و به دلیل این که سریع گرم می شود، به زمان کم تری برای حکاکی شدن نیاز دارد. با این وجود به دلیل دوام کم پس از چندین بار اجرا روی دستگاه فویلینگ آسیب می‌بینند.

2 – قالب‌های مسی :

قالب‌های مسی گران‌تر از قالب‌های منیزیمی هستند. وزن این قالب‌ها سنگین‌تر بوده و حکاکی روی آن‌ها سخت‌تر و زمان بر است. این نوع قالب دوام بیشتری در مقایسه با قالب‌های منیزیمی دارند و طرح‌های با کیفیتی تولید می‌کنند.

3 – قالب‌های برنجی :

قالب‌های برنجی گران‌ترین و محکم‌ترین نوع فلز در مقایسه با فلزهای دیگر هستند. این قالب‌ها به دلیل وزن بیشتر برای چندین بار استفاده هم دوام بالایی دارند. در غیر این صورت می‌توانید مواد قالب‌ها را ذخیره کنید. این قالب‌ها با استفاده از دستگاه‌های CNC آماده می‌شوند و بر این اساس از مته‌ها با اندازه‌های مختلف برای حک کردن طرح‌ها روی قالب‌ها استفاده می‌کنند.

4 – انواع دیگر قالب‌ها :

غیر از قالب‌های معرفی شده در بالا، انواع قالب‌های فولادی و پلاستیکی دیگری نیز وجود دارد. این نوع قالب‌ها برای استفاده‌های خاصی ساخته می‌شوند.

 

انواع دیگری قالب وجود دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

 

1 – قالب‌های تک سطحی:

این نوع قالب، رایج‌ترین نوع قالب است که برای فویل کردن از آن استفاده می شود. این قالب یک سطح دارد که ساده است و سطح دیگر آن برای چاپ زدن استفاده می شود.

2 – قالب طرح دار:

این قالب دارای سطح فویل بافتی است.

قالب ترکیبی: این قالب به شما این امکان را می دهد که یک طرح را در یک مرحله به صورت همزمان فویل و برجسته کنید.

 

مزایای فویل مهر زنی

آیا می دانید که چرا تکنیک فویل استمپینگ تا این حد منحصر به فرد و جذاب است و در صنعت‌های مختلف متقاضیان زیادی دارد؟ فویلینگ دارای طیف گسترده ای از رنگ، بافت، و چاپ است. در این میان رنگ طلایی و نقره ای متداول‌ترین رنگ‌ها است که جلوه‌های منحصر به فردی را ارائه می دهد. این تکنیک دارای تفاوت‌های مختلفی با چاپ معمولی است که در ادامه به بررسی این تفاوت‌ها می‌پردازیم.

متمایز از رقابت:

هات فویلینگ باعث ایجاد طرحی خاص با طراحی بصری بسیار زیبا و جذاب می شود. استفاده از این تکنیک راهی ساده و آسان برای جذابیت بیشتر محصولات برای جلب نظر مصرف کننده و در نهایت فروش بیشتر است. معمولاً همه برندهای معتبر و معروف از مهر و موم به عنوان بخشی از طراحی بسته بندی محصولات خود استفاده می‌کنند. چون باعث ایجاد حس کیفیت برتر و لوکس‌تر محصولات می شود.

تطبیق پذیری:

تکنیک فویل استمپینگ امکان اضافه کردن طیف زیادی از رنگ‌های متالیک چشم نواز را به طرح‌های بسته بندی محصولات را ارائه می‌کند.

 

سایر مزایای دیگر تکنیک فویل زدن عبارتند از:

  • افزایش وضوح فتوژنیک
  • امکان دسترسی به طیف گسترده ای از رنگ‌ها
  • دوام بالا
  • مقاوم در برابر رطوبت و مواد شیمیایی
  • پایداری بالا

 

اگر این مقاله برایتان مفید بود لطفاً به آن ستاره بدهید

5/5 - (2 امتیاز)
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتس آپ
Share on facebook
فیس بوک
Share on linkedin
لینکدین
Share on twitter
توئیتر
Share on print
پرینت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *